Samtliga i föreningen vinner på att lägenheterna håller en hög standard och har ett fräscht utförande. Bostadsrättsinnehavaren svarar fullt ut för skador som uppstår till följd av åtgärderna.
Bra information från Stockholms stad finns på deras hemsida: http://www.stockholm.se/ByggBo/Bygglov/a-o-lanksidor/Flytt-av-kok-eller-badrum-/. Om du undrar ifall en åtgärd kräver bygglov eller är anmälningspliktig kan du kontakta Bygglovsavdelningen.
Följande ska göras:
- Skyddstäckning av hissen: måste alltid ske då den ska användas för att transportera byggmaterial mm. Skyddstäckningen hittar du i källaren i gången till tvättstugan.
- Lapp i trapphuset/ anslagstavlan: Ta hänsyn till dina grannar genom att i god tid (minst 48 timmar innan) meddela med lapp i trapphuset om vad som kommer att ske.
- Eventuell vattenavstängning ska aviseras minst 48-timmar innan
- Inga ändringar får göras som påverkar ventilationen, fläkt får ej anslutas till ventilationen och om väggar byggs måste man ha ventilationen i åtanke
- Rivningsmaterial: Du ansvarar för att allt rivningsmateriel som uppstår vid ombyggnationer bortforslas så fort som möjligt. Dessa får under inga omständigheter bli stående i trappuppgången, framför porten eller på gräsmattan. Rivningsmaterial får ej heller läggas i soprummet.
- Allt renoveringsarbete som är ljudkrävande och får endast utföras på vardagar mellan kl. 8-17 och ska aviseras på anslagstavlan, ange under hur lång tid renoveringen planeras pågå.
Om lättare/mindre renoveringarLättare renovering som tapetsering, målning och golvbeläggning får göras utan att styrelsen kontaktas. Bostadsrättsinnehavaren svarar dock för att ordningsreglerna följs samt att skada inte uppstår på allmänna ytor.
Om större renoveringar
Vid större åtgärder eller ombyggnation av lägenheten måste ansökan ske till styrelsen innan åtgärderna påbörjas, enligt § 44 i stadgarna. Styrelsens godkännande krävs för att säkerställa att de planerade åtgärderna inte ger upphov till skador utanför lägenheten. Använd blanketten”Ansökan om renovering/ombyggnad”. Åtgärderna ska även besiktigas på den boendes bekostnad. Som större åtgärd räknas renovering/ ombyggnad av kök samt badrum och renoveringar som gör inverkan på el, vatten och gas. Det samma gäller renoveringar som ger större inverkan på bärande vägg. ”